Instructional Design… Tot voor enkele jaren wist ik niet dat ik daar professioneel hard mee bezig ben. Instructional Design is in Amerika wat hier bij ons ‘het ontwerpen van opleidingen en opleidingstrajecten’ is. In datzelfde Amerika is er een soort van klassieke norm om dat ontwerpproces aan te pakken en die luistert naar de naam ADDIE.
ADDIE is in de jaren 70 voor en door militairen ontwikkeld. Defensie is bij uitstek een milieu dat erg bezig is met het opleiden van hun medewerkers.
Elke letter in het model staat voor een fase in het ontwerpproces. Hierbij een korte versie van het model.
ADDIE heeft lang geheerst, maar er zijn ook wel wat kritische stemmen. Eén van de belangrijkste bezwaren is dat dit proces heel veel tijd in beslag neemt. Zo duurt het lang voor je een opleiding ook echt kan geven en er zijn een hoop omstandigheden waarbij dit moeilijk is, zoals bij een verandering van procedures of wetgeving.
Toen e-learning meer plaats begon op te nemen in L&D liet de invloed van ICT-methodieken zich voelen in instructional design. Vanuit die Agile-hoek werd er gelobbyd voor een snellere ontwikkelingscyclus met SAM (Succesive Approximation Model). Kort door de bocht wil dit zeggen dat je al heel snel begint met het geven van de opleiding en tegelijkertijd evalueert en dan al bestuurt voor de tweede sessie.
Een andere kritiek op het model is dat het niet genoeg oog heeft voor transfer. In het model is redelijk weinig aandacht over hoe je er na de training voor zorgt dat deelnemers echt concreet aan de slag gaan met wat ze geleerd hebben.
Ten slotte hoor je gemopper over het feit dat het startpunt voor ADDIE vooral de leerinhoud is. Er is te weinig aandacht voor de ‘leerder’ en hoe deze leert. De ’klant ‘ wordt niet genoeg betrokken bij het proces in deze visie.
To ADDIE or not to ADDIE
Als je het model rigoureus volgt, ontwerp je je leerinitiatieven inderdaad zeer grondig en daardoor traag. Persoonlijk kan ik mij vinden in de kritiek dat er te weinig structurele aandacht is voor transfer. Maar niemand houdt je tegen om dat stapje er zelf in te steken.