Geef jezelf schrijffocus

Geschreven op 28 juni 2018
door Jef Verheyen

Een invulzinnetje kan zo nu en dan toch nuttig zijn. Om een doelstelling te schrijven bijvoorbeeld vooraleer je aan een tekst begint. Dat helpt om jezelf focus te geven. Op het gevaar af om schoolmeesterig te klinken: probeert u bij uw volgende tekst even volgend recept uit. Na het lezen van deze tekst moet (de doelgroep) (concreet werkwoord) zodat (het resultaat).

 

 

In al zijn eenvoud levert zo’n doelstelling fraaie resultaten op. Vergelijkt u even volgende twee doelstellingen:

  • Na het lezen van deze webpagina moeten hr-verantwoordelijken getriggerd zijn om meer te weten over de persoonlijkheidstest zodat ze doorklikken naar de gratis online demo.
  • Na het lezen van deze webpagina moeten hr-verantwoordelijken overtuigd zijn van de meerwaarde van de persoonlijkheidstest zodat ze contact met ons opnemen om de mogelijkheden te bespreken.

Inderdaad, dat levert erg verschillende teksten op. Ook al gaat het om dezelfde doelgroep en hetzelfde product. En het wordt weer een heel andere tekst als we voor hr-verantwoordelijken gaan schrijven die al werken met één bepaalde persoonlijkheidstest.

U stelt dus best vooraf de vraag of de doelgroep voor iets moet openstaan, er weet van moet hebben, het moet kennen of er nog wat anders mee aan moet. Zo’n zinnetje helpt daarbij.